swissportSwissport Belgium valt in Chinese handen. De afhandelaar van bagage op de luchthaven in Zaventem is overgekocht door de Chinese groep HNA. Swissport blijft wel een autonoom bedrijf binnen de HNA Group. Door de transactie vervolledigt het de al bestaande activiteiten van het Chinese bedrijf, zoals luchtvaart, luchthavenbeheer, logistiek en toerisme.

From landing to take-off: we care. Dat is de slogan van Swissport Belgium in Zaventem. Op de luchthaven is het de nummer 1 voor check-in, laden en lossen van bagage, schoonmaak van vliegtuigen en afhandeling van cargo. Swissport werkt voor zeventig luchtvaartmaatschappijen, onder meer voor de passagiers van American Airlines, United Airlines, SAS, Emirates, Arke en Corendon. Door de overname van concurrent Servisair eind 2013 werd de moedermaatschappij in Zürich de grootste afhandelaar ter wereld, zowel voor passagiers- als voor vrachtvliegtuigen.

De verkoop aan het Chinese HNA Group Co Ltd, moedermaatschappij van Hainan Airlines, gebeurde door PAI Partners. Dat private fonds kocht Swissport in 2010 voor 654 miljoen euro. De concurrentiewaakhonden moeten wel nog hun goedkeuring geven aan de transactie. De afronding van de deal wordt voor het einde van het jaar verwacht.

Voor de werknemers is de overname op het eerste zicht goed nieuws. Eerder had Swissport gedreigd om de activiteiten op Brussels Airport stop te zetten. De directie van Swissport Belgium moest op zoek naar een financieel evenwicht na een tekort van 9 miljoen euro. Het bedrijf ontkende dat, alsook plannen voor verkoop. Maar nu is het toch zover.

Swissport kreeg recentelijk geregeld af te rekenen met sociale onrust. Onder meer over de uitbesteding van de afdeling schoonmaak en nijpend personeelstekort.