Swapfiets maakt binnenkort het Belgische debuut in Leuven. Het Nederlandse bedrijf lanceert een opvallend fietsabonnement: voor 17,5 euro per maand een degelijke fiets en gratis reparaties. Swapfiets kiest niet toevallig voor de universiteitsstad: het mikt vooral op studenten.

Drie studenten van de universiteit van Delft bedachten het concept. Ze lokten er naar eigen zeggen al 27.500 klanten mee in Nederland. Swapfiets belooft voor die 17,50 euro per maand, of 15 euro voor studenten, een kwalitatieve fiets met zeven versnellingen, dubbel slot, werkende verlichting en diefstalverzekering.

Bij een defect, zelfs een lekke band, komt er binnen twaalf uur een fietsenmaker thuis langs om de fiets te repareren of te swappen voor een ander exemplaar. Zo is de klant tien minuten later weer onderweg.

Studenten

In tegenstelling tot Blue-bike, Villo, Velo of o-Bike hoort een fiets bij één klant en is er geen ritprijs. Klanten hebben dus echt hun eigen fiets. Als het abonnement wordt opgezegd, verdwijnt de fiets uit de stad. Gemeentebesturen hoeven zich dus geen zorgen te maken over zwerffietsen, stelt het bedrijf.

Swapfiets mikt vooral op studenten en gaat daarom eerst van start in Leuven. Dat is meteen de eerste buitenlandse stad waar het fietsconcept de intrede doet. “In Nederland is Swapfiets erg populair bij studenten. Leuven is een echte fiets- en studentenstad en leent zich daarom goed voor dit concept”, zegt medeoprichter Steven Uitentuis. Binnen een paar maanden volgens Antwerpen, Gent en Luik.

De start-up groeide in 2017 met 1.600 procent. De fietsen zijn herkenbaar aan de blauwe voorband. Swapfiets wil staan voor zorgeloos fietsen. “In elke stad en in elk fietsenrek een blauwe band. Dat is onze ambitie.”