Supertruck van Ninatrans doet CO2-uitstoot met een kwart dalen

supertruckDe eerste tests met de Leuvense supertruck hebben een daling van de CO2-uitstoot met 21 tot 25 procent opgeleverd. Transportbedrijf Ninatrans uit Leuven laat in samenwerking met de Leuvense brouwerij AB InBev sinds begin vorig jaar zo’n ecocombi rijden tussen Heverlee (Leuven) en Antwerpen.

De supertruck rijdt rond in het kader van een proefproject van de Vlaamse overheid. Twee ecocombi’s, ook wel langere en zwaardere vrachtwagens (lzv) genoemd, vervangen drie gewone vrachtwagens. Omdat er minder ritten nodig zijn, daalt ook de totale uitstoot.

Bij AB InBev en Ninatrans werd in anderhalf jaar tijd door het gebruik van de ecocombi bijna twintig ton CO2 minder uitgestoten in vergelijking met het gebruik van de klassieke truck op dat traject. De supertruck rijdt op een vast traject tussen Heverlee en logistiek bedrijf Katoen Natie in de Antwerpse haven. “In anderhalf jaar tijd werden 418 vrachtwagenritten uitgespaard. Dat is een daling van 32 procent in vergelijking met de inzet van klassieke vrachtwagens”, zeggen de betrokken bedrijven.

In juli verlengde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) na een positieve evaluatie de vergunning van de supertruck met twee jaar tot eind juni 2018. Na afloop volgt een grondige evaluatie. Aan de hand van die oefening zal de Vlaamse regering beslissen of er een tweede projectoproep komt.

AB InBev is alvast geïnteresseerd. “Wij zijn altijd pioniers geweest in het zoeken naar innovatieve oplossingen om de daling van de CO2-uitstoot in onze logistieke activiteiten terug te dringen”, zegt woordvoerder Korneel Warlop.