Supercomputer komt naar Leuven

HPC 5Tier2De snelste Vlaamse supercomputer komt naar Leuven. Onderzoekers en spin-offs die met een Tier 1 aan de slag willen, kunnen daarvoor vanaf midden 2016 terecht bij de KU Leuven. De computer zal tot de 150 grootste en snelste computers ter wereld behoren. Het toestel is een investering van 5,5 miljoen euro.

De supercomputer heeft een rekenkracht van meer dan 600 TFlop/s. Dat komt overeen met 2.000 snelle pc’s. Daarmee zal de machine drie keer zoveel capaciteit hebben als de eerste Vlaamse supercomputer, die in Gent staat en inmiddels vier jaar oud is.

De computer wordt uitgerust met de nieuwste processoren. Het geheugen, het interne netwerk en de opslagcapaciteit worden aangepast aan de complexe problemen die de computer zal moeten oplossen. De nieuwe machine wordt midden 2016 geïnstalleerd.

De nieuwe computer zal onderzoek ondersteunen naar hernieuwbare energiebronnen, de ontwikkeling van nieuwe materialen en nieuwe medicijnen. Het toestel zal wetenschappers toelaten om bijvoorbeeld nog nauwkeuriger klimaatmodellen te berekenen of om het klimaat op andere planeten in kaart te brengen. Ook voor fundamenteel onderzoek op middellange termijn opent de computer nieuwe horizonten.

De Tier 1 is goed voor een investering van 5,5 miljoen euro. Via een openbare aanbesteding werd de firma NEC geselecteerd om de machine te bouwen. De financiering van het project wordt gedragen door de Herculesstichting. De supercomputer wordt ontwikkeld en uitgebaat in samenwerking met het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), een associatie tussen de vijf Vlaamse universitaire associaties.