toerismebrabantToerisme Vlaanderen geeft een subsidie van 113.131 euro voor betere logiesinfrastructuur in Vlaams-Brabant. Het geld wordt verdeeld onder negen uitbaters. Vijf hotels, drie gastenkamers en een verblijfpark moeten met de centen structurele verbeteringen aanbrengen, met stip voor toegankelijk sanitair en kindvriendelijke voorzieningen.

De vijf hotels zijn Heerlijckyt van Elsmeren in Geetbets, Soret in Overijse, Alpha Hotel in Tienen, Hotel Panorama in Overijse en De Pluimpapaver in Rillaar (Aarschot). De drie gastenkamers zijn De Winning in Scherpenheuvel-Zichem, B&B Den Engel in Kortenberg en Hof van Keuppens in Herne.

Het verblijfpark is Diepvennen in Londerzeel. Dat gaat met de grootste subsidie aan de haal: 27.571 euro. Toerisme Vlaanderen is ook gul voor Hotel Panorama: een subsidie van 26.666 euro. Soret en Alpha Hotel krijgen 19.046 en 17.599 euro. De Pluimpapaver en Heerlijckyt van Elsmeren moeten het stellen met 8.315 en 4.056 euro. De gastenkamers De Winning, B&B Den Engel en Hof van Keuppens krijgen 5.902, 2.022 en 1.954 euro.

Vlaams-Brabant maakt hiermee een inhaalmanoeuvre. In 2014 waren er maar drie logiessubsidies voor een totaalbedrag van 49.703 euro. De provincie zit op het niveau van buur Antwerpen (127.625 euro) maar wel nog een eind verwijderd van Limburg (207.657 euro).

Toerisme Vlaanderen maakte de selectie op basis van aanwezige kwaliteit. Het investeert vooral in de uitbouw van hoogstaande toeristische logies. Modern sanitair moet de toegankelijkheid voor mensen met een beperking verhogen. Kindvriendelijkheid is een tweede focus. De logiesuitbaters krijgen een impuls om sport en spel voor jongeren aan te bieden.