In Darwin in Australië is het tweejaarlijkse wereldkampioenschap voor zonnewagens op gang gefloten. Een team van 21 ingenieursstudenten van de KU Leuven neemt deel aan de World Solar Challenge. Het Punch Powertrain Solar Team heeft de start niet gemist. Samen met enkele bedrijven werd vijftien maanden gewerkt aan de Punch Two.

De meerdaagse race gaat van Darwin naar het ruim 3.000 kilometer verder gelegen Adelaide. Aan de start stonden 42 teams, verdeeld over drie categorieën. De Leuvense ploeg strijdt tegen 25 andere teams in de zogenaamde challenger class.

In de kwalificaties zette het Leuvense team zaterdag de snelste tijd neer. De Punch Two werd bestuurd door professioneel racepiloot Bert Longin. “Ik ben sinds een week in Australië. Ik zag met eigen ogen hoe hard de studenten werken”, stelde de Leuvense piloot.

Efficiëntie

Twee jaar geleden eindigden de studenten vijfde in hun reeks. Het nieuwe team wil beter doen en ambieert de eerste plaats. De Punch Two heeft een topsnelheid van 120 kilometer per uur en een gewicht van 143 kilogram. Er kan één persoon in plaatsnemen.

In vergelijking met de voorganger werd twintig kilo bespaard door gebruik te maken van ultralichte metalen. De zonnecellen op de wagen zijn van een type dat ook gebruikt wordt in de ruimte. Met een efficiëntie van 34 procent zijn ze dubbel zo goed als wat op de meeste daken ligt. Innovatief is ook de mogelijkheid om het achterwiel licht te draaien, zodat de wagen kan profiteren van zijwind.

Na de eerste dag stond het Punch Powertrain Solar Team op een zesde plaats. De zonnewagen legde 588 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 77,1 kilometer per uur.