De strijd om de beste minionderneming van Vlaams-Brabant in 2018 nadert de ontknoping. Uit 131 Vlaams-Brabantse teams werden zeven finalisten geselecteerd. Dat gebeurde op basis van hun concept en businessplan.

Ook in Vlaams-Brabant meten de beste miniondernemingen van scholieren van de derde graad zich met elkaar en proberen ze de jury mee te nemen in hun businessidee. De provinciale finale van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) vindt plaats op 14 maart bij Eandis in Wilsele (Leuven).

De zeven finalisten:

° Belt, Sint-Pieterscollege Leuven: hippe broeksriem uit gerecycleerde autogordels. Met een deel van de opbrengst ondersteunen ze de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen.

° Decosy GO! Atheneum Halle: trendy huisdecoratie uit gerecycleerde takjes en kurk. 

° Fabula Sint-Pieterscollege Leuven: bordspel voor kinderen van de lagere school, met de bedoeling hun kennis van de Europese geschiedenis op een ludieke manier te verruimen.

° FEM Label Sint-Theresiacollege Kapelle-op-den-Bos: ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de maatschappij bespreekbaar maken via zelfontworpen T-shirts.

° Kubolux Sint-Pieterscollege Leuven: combinatie van hout en led-strips in een trendy ecodesignlamp. Zij ondersteunen met hun winst de vzw Natuurpunt.

° Uusi Sint-Janscollege Hoegaarden: tweedehandskaders met werken van opkomende kunstenaars.

° Vitae Sint-Theresiacollege Kapelle-op-den-Bos: bedrukte katoenen draagtassen, in samenwerking met het Sint-Maartensziekenhuis voor steun van de kinderafdeling.

Het winnende team vertegenwoordigt Vlaams-Brabant tijdens de Vlaamse finale op 25 april in Brussel. De Vlaamse winnaar wordt bekendgemaakt op 28 april in Walibi en mag in juli Vlaanderen vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Belgrado.