De vakbonden bij het inspectiebedrijf Vinçotte roepen alle werknemers op om op dinsdag 2 mei het werk neer te leggen. Naast een staking willen de bonden ook betogen voor de hoofdzetel in Vilvoorde. Het protest volgt op de aankondiging van de directie dat 195 jobs moeten sneuvelen.

De directie maakte op 21 april een grondige herstructurering bekend. Ze verwijst naar het verlies aan marktaandeel en het feit dat het bedrijf geconfronteerd wordt met veranderende behoeften van de klanten.

Om de toekomst van het bedrijf te verzekeren stelde de directie een transformatieplan op. Daarmee wil de werkgever de onderneming moderniseren en digitaliseren. Vinçotte wil zich in de toekomst ook focussen op marktsectoren waarin het leidend kan zijn in de Benelux.

De herstructurering gaat gepaard met het verlies van 195 banen. De vakbonden eisen de onmiddellijke intrekking van die ontslagen. Ook de maatregel om alle collectieve akkoorden op te zeggen, die tegelijk met de herstructurering werd aangekondigd, moet worden ingetrokken.

Bij Vinçotte heerst al een hele tijd sociale onrust. De stakingsaanzegging voor 2 mei werd een week vooraf aan de directie overgemaakt.