Ryanair schrapt tot eind oktober veertig tot vijftig vluchten per dag, onder meer op Brussels Airport in Zaventem. De Ierse lowcostmaatschappij neemt de maatregel omdat de stiptheid de voorbije weken onder de tachtig procent is gezakt.

De maatregel heeft te maken met verlofperiodes van piloten en boordpersoneel, zegt Ryanair. Het moet nu de voorraad aan verlofdagen toewijzen om in regel te komen met de Ierse luchtvaartautoriteit. Die vraagt dat Ryanair de verlofstelsels in lijn zou brengen met een normaal kalenderjaar, dat loopt vanaf 1 januari.

Door vluchten te schrappen zal Ryanair naar eigen zeggen de stiptheid opnieuw boven negentig procent kunnen brengen. Tijdens de eerste twee weken van september zakte die onder tachtig procent. “Dat is een onaanvaardbaar niveau. Door het aanbod te verminderen zullen er extra vliegtuigen stand-by staan, waarmee we de stiptheid kunnen opkrikken”, stelt de maatschappij.

Ryanair wijst voor de verminderde stiptheid ook naar problemen bij luchtverkeersleiders in diverse landen, stakingen en onweders. De maatschappij stelt dat minder dan twee procent van de vluchten wordt geschrapt. Getroffen passagiers zouden een alternatief of een terugbetaling aangeboden krijgen.