Stijgende Vlaams-Brabantse export gaat vooral richting Midden-Oosten

caterpillarTijdens de eerste jaarhelft van 2016 zijn de aanvragen voor exportdocumenten van Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant met dertig procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal exporterende bedrijven nam eveneens met een derde toe. De stijgende export gaat vooral richting Midden-Oosten, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten op kop.

In 2015 schommelden de cijfers steeds tussen 1.850 en 2.150 aangevraagde documenten per maand. Dit jaar ziet Voka Vlaams-Brabant een aanhoudende groei, tot bijna 3.500 exportdocumenten in juni. Cijfers die geen exacte indicaties zijn van het volume of de waarde van de export maar wel een goede graadmeter. Ook het aantal bedrijven dat exportdocumenten aanvraagt, ligt in de eerste zes maanden van 2016 een derde hoger.

Een andere trend is de toename van digitale certificaten van oorsprong via DigiChambers. Dankzij dat platform moeten certificaten niet langer fysiek aangevraagd worden in de kantoren van Voka maar kan het digitaal gebeuren, met tijdwinst en besparing op verplaatsingskosten voor de bedrijven tot gevolg.

“Steeds meer bedrijven vragen digitaal hun certificaten aan. Meer dan dat er op onze kantoren nog een stempel komen halen”, zegt Pol Pardon, als financieel directeur van Voka Vlaams-Brabant ook bevoegd voor exportdocumenten. Een bedrijf dat recentelijk overstapte, is Caterpillar, goed voor een derde van alle Vlaams-Brabantse aanvragen in DigiChambers. Het distributiecentrum in Grimbergen is het kloppende hart voor de wisselstukkenlogistiek van de Amerikaanse fabrikant van bouwmachines.

De exportdocumenten moeten alleen aangevraagd worden voor goederen die buiten de Europese Unie vervoerd worden. De ranking van bestemmingslanden van de grootste export wordt aangevoerd door het omstreden Saudi-Arabië, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten. Rusland staat op een derde plaats. Opmerkelijk is de stijging van China (4) en Oekraïne (6). Dat is voor een groot deel te danken aan de toegenomen export van de Leuvense bierbrouwer AB InBev naar die landen.