Zakenman Stéphan Jourdain is in eerste aanleg veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel voor financiële misdrijven. Hij is de stichter van de Brusselse zakenclub Cercle de Lorraine.

Stéphan Jourdain was vroeger eigenaar van de Tuinen van Annevoie en de walserijen van Laminoirs de Longtain. In 1997 kocht hij het voormalige kasteel Fond’Roy van de Congolese dictator Mobutu in Ukkel. De latere verkoop leverde hem volgens de media een meerwaarde van 14 miljoen euro op. De uitgever en immobiliënmakelaar was ooit de eigenaar van het satirische weekblad Pan en het beaumondemaandblad L’Eventail.

Verschillende misdrijven

Jourdain moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, misbruik van vennootschapsgoederen, verduistering, frauduleus bankroet en het organiseren van insolvabiliteit bij zijn talrijke ondernemingen de afgelopen achttien jaar. Hij werd vrijgesproken van de meeste aanklachten. Wel werd hij schuldig bevonden aan inbreuken die verband hielden met het faillissement van de bvba Fond’Roy.

Beroep 

Jourdain ontkent alle aantijgingen en zal dan ook in beroep gaan tegen de beslissing. Jourdain werd begin jaren 2000 al eens beschuldigd van valsheid in geschrifte, valse facturen en oplichting van de fiscus. Hij belandde in voorhechtenis en werd enkel voor het laatste vrijgesproken.