Steun voor klimaatprojecten van bedrijven in Vlaams-Brabant

winkelstraatleuvenVeertien duurzame milieu- en klimaatprojecten krijgen van de provincie Vlaams-Brabant 640.794,28 euro aan subsidies. De projecten moeten bijdragen tot de ambitie van de provincie om klimaatneutraal te worden. Ook bedrijven springen op de kar.

“We steunen in onze klimaatstrategie projecten van gemeenten, verenigingen, bedrijven en kennisinstellingen”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. Na de oproep werden 39 projecten ingediend. Een jury weerhield negen tweejarige en vijf driejarige projecten. Die zijn geselecteerd op basis van criteria zoals de CO2-besparing, multipliceerbaarheid, creatieve insteek, innovatief karakter en samenwerking tussen organisaties. Een aanvrager kan tot 75.000 euro ontvangen voor een project dat twee tot drie jaar loopt. Afhankelijk van de grootte kan de subsidie tussen 75 en 85 procent van de kosten bedragen.

Act4Change uit Leuven krijgt 36.469 euro voor het project food waste challenge: duurzame ondernemingen moeten voedselverlies aanpakken.

Food@The Station uit Leuven ontvangt 20.000 euro om met een mobiel restaurant biologisch, lokaal en seizoensgebonden koken op de kaart zetten.

Jouleboulevard uit Leuven krijgt 60.094 euro voor de ontwikkeling van een model om handelszaken in winkelstraten zoals de Diestsestraat in Leuven (foto) te helpen met CO2-besparing. Dat gebeurt via doorgedreven automatisatie in meten en analyseren.

Acadobe uit Leuven ontvangt 56.426 euro voor het project groene infrastructuur op bedrijventerreinen. De bestaande ervaringen over planning, aanleg en onderhoud van groen op bedrijventerreinen worden samengebracht, versterkt en ontwikkeld.