In de cafés in Leuven is de eerste lading nieuwe glazen van Stella Artois geleverd. Het gelijknamige pilsbier drinkt u voortaan in een kelkglas. Of in een gewoon glad glas van 33 centiliter. Beide varianten vervangen de ribbeltjesglazen. De Leuvense brouwerij AB InBev besloot in augustus vorig jaar om te stoppen met de productie van die legendarische glazen.

Het regende protest tot ver buiten Leuven toen AB InBev dertien maanden geleden het ribbeltjesglas van Stella opdoekte. Het kelkglas werd gepromoveerd tot standaardglas. In het buitenland wordt Stella in de markt gezet als premiumpils. En bij een zogenaamd betere pils hoort een stijlvol glas, redeneerden de marketeers van de Leuvense brouwerij.

Om de pil te verzachten werden de zogenaamde boerkes van 33 centiliter gelanceerd. Een gewoon glad glas met iets wat op een gouden randje lijkt. Een ordinair glas voor een ordinair bier.

De eerste lading van de nieuwe glazen heeft de stad bereikt. Maar de levering betekent (nog) niet dat ze ook gebruikt worden. In de volkscafés worden ze resoluut geweigerd door uitbaters én klanten. Zolang de voorraad populaire ribbeltjesglazen strekt.

Een apart glas voor elk bier is een Vlaamse gewoonte die teruggaat tot de jaren zestig.  Door de toenemende concurrentie wilden de brouwers zich op alle mogelijke manieren onderscheiden.