Steeds meer vijftigplussers starten een activiteit als zelfstandige. Hun aandeel in het totale aantal starters is sinds 2012 toegenomen van negen tot twaalf procent. Dat blijkt uit een analyse van Acerta. De hr-dienstverlener met hoofdzetel in Leuven voerde die uit op de gegevens van 280.000 zelfstandigen.

Opvallend gegeven: het gaat meestal niet om een extraatje in bijberoep. “Bij jongeren zien we vaker dat ze eerst in bijberoep een tijdje proberen en nadien eventueel de overstap maken naar zelfstandige in hoofdberoep”, zegt Els Schellens van Acerta.

“Maar bij de vijftigplussers kiezen zes op de tien onmiddellijk voor de nieuwe activiteit in hoofdberoep.” Voor een deel van de starters is het erop of eronder om hun droom alsnog te realiseren.

Zij kiezen meestal voor activiteiten in sectoren als kleinhandel of horeca en niet noodzakelijk in het verlengde van wat ze tot dusver deden. Anders ligt het voor consultancy, blijkbaar de populairste activiteit.

“We kunnen ons inbeelden dat het in zo’n geval vaker voorkomt na een ontslag. Zelfstandig consulent is dan niet zo’n grote stap. Naar investering valt het mee. Deze mensen starten ook met een al eerder opgebouwde expertise.”

Zes op de tien startende vijftigplussers zijn mannen. Maar hun aantal daalt. De vrouwen maken nu veertig procent uit maar zijn aan een inhaalbeweging bezig.