Steeds meer oudere bedrijven gaan failliet

falingenOndanks de politieke hoerakreten van de coalitie blijft de economie het in ons land barslecht doen. In november gingen in België alweer 899 bedrijven failliet en dat is opnieuw vier procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat berekende het informatiebureau Graydon. Op twee na is Vlaams-Brabant de slecht scorende provincie.

Ook in september en oktober was er al een stijging van het aantal faillissementen. Het gaat dus van kwaad naar erger. Vlaanderen voert de faillissementsrangschikking aan, met een toename van vijftien procent. In Brussel was het nog erger gesteld met 25 procent. Alleen in Wallonië daalde het aantal faillissementen en wel met liefst dertig procent.

Over de eerste elf maanden van 2016 scoort vooral Vlaanderen slecht: het aantal faillissementen ligt er twee procent hoger dan in 2015. In Brussel en in Wallonië is er een daling, met respectievelijk acht en vijftien procent. De grootste stijging ziet Graydon in de provincies Oost-Vlaanderen (zestien procent), Antwerpen (vier procent) en Vlaams-Brabant (twee procent).

De meest getroffen sector blijft de horeca. Daar gingen in de voorbije elf maanden 1.844 bedrijven failliet, bijna een vijfde van alle faillissementsuitspraken en een stijging van zes procent. Opmerkelijk is dat steeds meer oudere bedrijven, die al minstens 25 jaar bestaan, failliet gaan. Hun aandeel in de eerste elf maanden bedraagt 14,1 procent. Enkele jaren geleden bedroeg hun aandeel minder dan tien procent. Ook hier is Vlaanderen de trieste koploper met 17,5 procent.