Steeds meer Leuvense jobstudenten werken in grijze zone

jobstudentenSteeds meer Leuvense jobstudenten werken in een zogenaamde grijze zone. Deels met een contract, deels in het zwart. Dat blijkt uit een bevraging bij 4.000 -18-jarigen door de KU Leuven. Grijze jobs komen het meest voor in de detailhandel en de horeca. En worden ook het best betaald.

De helft van de minderjarige jobstudenten werkt volledig in het wit. Een kwart werkt volledig in het zwart. Het ander kwart werkt in een grijze zone. “Grijze zones zijn zones waar wel een contract wordt afgesloten en een loonfiche bestaat, maar waar extra uren worden bijbetaald en buiten het contract worden gepresteerd”, zegt Stef Adriaenssens, professor economische sociologie aan de KU Leuven.

Grijze jobs blijken het vaakst voor te komen in de detailhandel en de horeca. Opmerkelijk is dat ze het best betaald worden. Het gemiddelde uurloon voor een jobstudent onder de 18 jaar met een contract bedraagt 7,70 euro. Voor wie zonder contract werkt, is dat 6,30 euro. Voor wie in het grijs werkt, is dat 8,30 euro per uur.

“We denken dat het typisch jobs zijn in een sector waar relatief goed gereguleerd wordt, maar waar ook heel flexibel gewerkt wordt”, zegt Adriaenssens. Extra uren worden dan onder tafel bijbetaald.