bayerSteeds meer bedrijven en zelfstandigen verlaten het Brusselse Gewest. Volgens een nieuwe studie trekt dertig procent van de verhuizers naar Vlaams-Brabant, naast een even groot aantal dat naar Waals-Brabant verhuist.

Sinds 2011 hebben 13.765 bedrijven en zelfstandigen het Brusselse Gewest verlaten. In dezelfde periode trokken er slechts 10.422 naar de hoofdstad. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Bisnode uit Anderlecht en de Brusselse kamer van koophandel.

Volgens de studie trekt dertig procent van de verhuizers naar Vlaams-Brabant, onder meer naar Leuven, Zaventem en Machelen. Een even groot aantal trekt naar Waals-Brabant. De verhuisgolf heeft niet meteen een impact op de werkgelegenheid omdat het overgrote deel van de vertrekkers kleinere bedrijven zijn met slechts enkele werknemers.

De Brusselse minister van Economie Didier Gosuin (DéFI) is alvast niet onder de indruk. “Behalve naar de verhuizingen van bedrijven moeten we ook naar het aantal nieuwe en failliete bedrijven kijken om een idee te krijgen van de totale economische activiteit. Als we die factoren samentellen, is het nettosaldo in Brussel positief en kwamen er 13.705 bedrijven bij.”