Station Racour genomineerd voor Toerisme Vlaanderen Award

treinvakantieverblijf_10Station Racour in Landen is genomineerd voor de prestigieuze Toerisme Vlaanderen Award. Jo en Hilde Uytterhoeven bouwden het voormalige atelier van het station tot een  vijfsterren vakantiewoning en twee treinwagons om tot karaktervolle viersterren vakantiewoningen.

Toerisme Vlaanderen gaat elk jaar op zoek naar inspirerende toeristische projecten, producten en personen. De uiteindelijke winnaars krijgen de prestigieuze Toerisme Vlaanderen Award. 125 kandidaten schreven zich in of werden voorgedragen in de zes categorieën van de Toerisme Vlaanderen Awards 2014: Beste Maatschappelijk Verantwoorde Toeristische Ondernemer, Beste Innovatief Toeristisch Product, Beste Toeristische Ambassadeur, Beste Vakantiemaker (Life Time Achievement Award), Beste Toeristische Marketingcampagne en Beste Toeristische Reportage (Binnenland).

Station Racour moet het in de categorie Beste Innovatief Toeristisch Product opnemen tegen de Backstay hotels en ‘Once Upon a Castle’ van Kasteel van Gaasbeek.

“Wij wonen al sinds 1988 in het oude station van het dorpje Racour, het station staat wel op grondgebied Landen”, zegt Jo Uytterhoeven. “We hebben het gebouw gerestaureerd en in 2010 richtten we in het voormalige atelier van het station een vakantiewoning in. Dat was toen overigens de eerste vergunde vakantiewoning in Vlaanderen onder het nieuwe logiesdecreet.”

De eigenlijke sporen werden in 1990 opgebroken. “Ik vond dat toen jammer, maar we konden het niet tegenhouden”, zegt Jo Uytterhoeven. “De oude spoorbedding werd een fietspad en een paar jaar geleden hebben wij tweehonderd meter sporen aangelegd en gingen we op zoek naar twee rijtuigen waar we een vakantiewoning van konden maken.” Jo en Hilde ontmantelden de twee wagons helemaal en bouwden die weer op tot luxueuze vakantiewoningen voor telkens zes mensen.

treinvakantieverblijf_06“Natuurlijk zijn we blij met deze nominatie”, zegt Jo Uytterhoeven. “Het is een erkenning en dat doet deugd. Uiteindelijk is dit een kleinschalig project, maar het plaatje klopt wel. Het is niet zomaar ene treinwagon die ergens staat, hij staat op een spoor bij een station. We bieden een belevenis aan en daar komen mensen op af. Daarom ook komen niet alleen mensen van verderaf hier logeren, maar ook mensen uit de eigen streek. Het is de belevenis van in een trein te zitten die het hem doet. Het is fijn om ouders en grootouders met de kinderen ‘treintje’ te zien spelen.”

De uiteindelijke winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Award Show op 27 januari, dan weten Jo en Hilde Uytterhoeven of ze de award hebben gewonnen.

Meer informatie vind u op www.stationracour.be