In Vilvoorde wil de nieuwe vereniging Broeilab in samenwerking met de stad de hoge leegstand in het centrum wegwerken. De vzw wil starters en creatievelingen de kans geven om hun concept uit te testen in leegstaande panden.

De vereniging Broeilab, een initiatief van enkele enthousiaste vrijwilligers uit Vilvoorde, organiseert in eerste instantie een pop-up wedstrijd. “Er zit zo veel potentieel in deze stad, het moet er alleen uitkomen”, aldus Willem Van Buyten van Broeilab. “Starters kunnen tot en met 15 juni hun concept indienen via het invulformulier van de website www.broeilab.be. De gekozen laureaten kunnen dan tegen het einde van de zomer hun intrek nemen in één van de leegstaande panden zodat ze in het najaar van start kunnen gaan. We voorzien dat ze in september, oktober en november minstens op donderdag, vrijdag en zaterdag open zijn. Op die manier zorgen ze er mee voor dat Vilvoorde weer wat meer bloeit.”

Succes op lange termijn

De vzw wil een langetermijnbezetting van leegstaande winkelpanden in het centrum van Vilvoorde realiseren. Ze willen ook de starters begeleiden tijdens het project. “Zo zullen zij de meerwaarde ten opzichte van het bestaand winkelaanbod moeten verantwoorden, krijgen ze een sjabloon voor een businessplan aangereikt en moeten ze zich verplicht laten begeleiden door een organisatie als UNIZO. Er wordt gemikt op kwaliteit van de invulling en vooral het langetermijneffect, zodat de starters van nu nieuwe vaste waarden kunnen worden” aldus nog Van Buyten.

Wel potentieel 

Vorige initiatieven om de leegstand tegen te gaan met onder andere pop-upprojecten kregen geen vervolg. De schepen van lokale Economie Viviane Schaessens (N-VA) ziet wel potentieel in dit nieuwe initiatief. “Dit project toont aan dat er in Vilvoorde gedreven mensen zijn die vooruit willen met de stad, door mee te helpen de leegstand aan te pakken en tegelijk jonge starters te begeleiden. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Naast dit pop-up verhaal wil de stad uiteraard ook inzetten op definitieve invullingen van handelspanden en we zullen ook optreden tegen verloedering. De vzw Broeilab heeft momenteel al een vijftal eigenaars kunnen overtuigen om hun pand beschikbaar te stellen voor het project.