De stad Leuven wil een groot publiek atelier uitbouwen waar materiaal, ruimte en expertise gedeeld worden en iedereen terechtkan om dingen te maken, herstellingen uit te voeren, 3D-printers te testen of een opnamestudio te gebruiken. Het project wordt gerealiseerd met partners uit het onderwijs, artistieke en creatieve sectoren en technologische bedrijven en organisaties. De werktitel  is Maak/Leerplek.

Leuven wil met dit project tegemoet komen aan de vele vragen vanuit organisaties, het onderwijs en de culturele en creatieve sector naar ruimte om dingen te kunnen maken of te leren. Het moet een open atelier worden waar niet alleen professionelen maar ook liefhebbers gebruik kunnen maken van de werkruimte en het materiaal.

Er wordt gedacht aan machines om hout of staal te bewerken, een keramiekoven, een zeefdrukmachine en een 3D-printer. Ook starters en organisaties die tijdelijk een werkruimte nodig hebben, zullen er terechtkunnen. Leuven wil over ateliers beschikken die tijdelijk gehuurd kunnen worden om een project uit te werken.

De Maak/Leerplek zal ook voor scholen een aanbod hebben om bijvoorbeeld leerlingen warm te maken voor creativiteit, technologie en ondernemerschap. Leuven wil zoveel mogelijk partners betrekken bij het project. Het stadsbestuur zoekt nog naar een geschikte locatie. Er wordt onder meer gedacht aan de oude club Silo aan de Vaartkom.