Starters kunnen terecht in oude spoorweghal

spoorweghalEen nieuwe dynamiek creëren aan de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo bij Leuven.  Dat is de bedoeling van de tijdelijke invulling van de historische spoorweghal 5, in afwachting van een definitieve restauratie. Voor de invulling gaat de stad Leuven op zoek naar uitbaters.  De hal is een ideale plaats voor startende bedrijfjes.

In maart vorig jaar liet het Leuvense stadsbestuur instandhoudingswerken starten om de spoorweghal uit de negentiende eeuw, gelegen aan het Locomotievenpad langs de Diestsesteenweg, wind- en waterdicht te maken en te voorzien van elektriciteit. Dat alles met het oog op een tijdelijke invulling.

“Omdat het nog minstens vijf jaar zal duren vooraleer we de noodzakelijke Vlaamse subsidies voor de definitieve restauratie ontvangen, wilden we deze unieke plaats met een oppervlakte van bijna 2.500 vierkante meter niet langer onbenut laten”, zegt schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani, tevens voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL).

Nu de werken klaar zijn, lanceert de stad Leuven een oproep aan het brede publiek. “De invulling laten we zoveel mogelijk over aan de toekomstige uitbaters. We leggen weinig voorwaarden op. Wel willen we er een mix van activiteiten mogelijk maken die de buurt doen bruisen. De hal kan bijvoorbeeld een ideale plaats worden voor startende bedrijfjes. Maar ook voor kunstenaarsateliers of voor de organisatie van een versmarkt, danscursussen en sociale initiatieven.”

Enkele kandidaat-ondernemers hadden al een gesprek maar dat draaide naar hun zeggen uit op een sisser.