Sumy lanceert een proefproject voor leveringen van goederen via het openbaar vervoer. Het jonge ecologische transportbedrijf maakt gebruik van het metro- en treinnetwerk van de MIVB. Innoviris subsidieert de testfase die ingaat in de zomer van 2019.

Naast de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer van Brussel (MIVB) kan Sumy ook rekenen op steun van warenhuisketen Delhaize en de bvba voor duurzame consumptie Coduco. Het proefproject draagt de naam Chloe.

In een eerste fase ligt de focus op de producten van Travie. Dat bedrijf verwerkt onverkochte maar nog consumeerbare groenten en fruit van Delhaize tot soep en sauzen. Die moeten nadien belanden in de rekken van de winkels Shop&Go, onderdeel van Delhaize.

De leveringen vinden plaats in de vroege ochtend tussen 5.30 en 7 uur en in een tweede shift ’s avonds tussen 20 en 23 uur. Een juridisch kader voor het gebruik van het openbaar vervoer voor commerciële doeleinden moet nog verfijnd worden.

Hinde Bouyalbem, oprichtster van Sumy, haalde de mosterd in Japan. “In Kyoto wordt het netwerk voor openbaar vervoer gebruikt voor leveringen. Daar zag ik de technische haalbaarheid van het model.”