Vier bedrijven en organisaties slaan de handen in elkaar om een circulaire collectie van babyartikelen op de markt te brengen. De babyspullen worden vervaardigd uit afval van hout en textiel. Start-up Mic Mac Minuscule adviseert toekomstige ouders bij het samenstellen van een circulaire geboortelijst.

De initiatiefnemers zijn Mic Mac Minuscule, Atelier Watt, De Biotoop en Een Hart voor Vluchtelingen. Mic Mac Minuscule werd opgericht in 2017 en heeft drie afhaalpunten in Vlaams-Brabant: in Leuven, Ternat en Meise.

Met hun project willen ze babyartikelen vervaardigen uit hout- en textieloverschotten. Daarvoor gaat een team van designers, makers, verkopers en gebruikers nieuwe ontwerpen bedenken voor de markt van kinderspullen.

Wieg

Het sociale inschakelbedrijf De Biotoop en circulair designbureau Atelier Watt staan in voor de materiaalstroom aan hout. De vzw Hart Voor Vluchtelingen zorgt voor de voorraad textiel. “Dat is geen afval, maar grondstof op de verkeerde plaats”, zeggen de projectpartners.

Een nieuw sociaal naaiatelier wordt het kloppende hart van een circulaire collectie van originele babyartikelen uit stofoverschotten. Met de modernste designtechnieken krijgt ook het houtafval een nieuwe en zelfs rendabele toekomst.

“Van de overschotten van stapelbedjes uit de crèche kunnen we een cosleeper samenstellen. Zo’n wieg aan een bed is een veel gevraagd product op geboortelijsten”, zegt Jona Mukabalisa, medeoprichtster van Mic Mac Minuscule.

Het bedrijf biedt de mogelijkheid om nieuwe producten in snelle cycli te testen bij de doelgroep. Een zeventigtal ondernemers neemt bij de ontwerpfase deel aan het innovatieve consortium. Twee op drie Vlamingen tussen 18 en 34 jaar overwegen een geboortelijst met circulaire producten, blijkt uit marktonderzoek van Qwibl in 2017.