Starter van de week: Ludwig Lampaert maakt gin met gagelkruid

ginhuldenbergAls meest populaire sterkedrank van dit decennium wordt gin in vele soorten op de markt gebracht. Ludwig Lampaert voegt daar vanuit Huldenberg een nieuwe dimensie aan toe: gin op basis van het bijna verdwenen gagelkruid.

Geen enkele sterkedrank maakte de voorbije jaren zoveel furore als gin. De hausse is al even over het hoogtepunt maar het drankje blijft zeer begeerd bij de consument. Ludwig Lampaert uit Huldenberg, al jaren actief in de drankindustrie als vertegenwoordiger en verkoper van onder meer wijn, ging op zoek naar een eigen variant.

De naam Ginetical verwijst naar de verbondenheid tussen gin en jenever en vond een weg naar tachtig verkooppunten, vooral in het eigen Vlaams-Brabant. “Bij de ontwikkeling van een gin ging ik voor niets minder dan het produceren van topkwaliteit. Ik wilde graag iets doen met het bijna niet meer te vinden gagel.”

Dat kruid werd in de middeleeuwen gebruikt in de bierbereiding. Maar in de zestiende eeuw geraakte het in onbruik door de opkomst van hop. “Vandaag is gagel in de natuur nog maar beperkt te vinden. Het komt nog voor in het Bosland in Lommel waar het wordt verzameld door boswachters. Daarna komt het kruid in de stokerij terecht. Daar wordt het met andere kruiden en alcohol verenigd tot een zachte maar pittige gin.”

Lampaert heeft nog een tweede gin in de mouw zitten: eentje die rijpt op houten vaten.