IPitup heeft in het Sluispark in Leuven de eerste beweegbank in Vlaanderen in gebruik genomen. Dat is een innovatief en compact toestel dat een brede waaier aan lichaamsoefeningen mogelijk maakt. Bedrijven uit de regio hebben hun interesse al laten blijken voor de bank van de Leuvense organisatie.

Aan de beweegbank zijn enkele attributen aangebracht voor de uitvoering van een aantal kracht- en stabiliteitsoefeningen. De stad Leuven subsidieerde de realisatie met een toelage van 43.000 euro.

Een infopaneel geeft uitleg over zes verschillende oefeningen die aan de bank kunnen worden uitgevoerd. IPitup stelt ook gratis een app ter beschikking voor een individueel aangepast, vijftien minuten durend oefenprogramma met daarbij ook de mogelijkheid tot wandelen of lopen.

IPitup organiseert gedurende twaalf weken groepssessies aan de bank onder begeleiding van een trainer. Die leert om zelfstandig te sporten aan de bank. “Op die manier willen we mensen op een heel laagdrempelige manier aan het bewegen en sporten krijgen”, zegt medeoprichter Miel Vanhaverbeke.

Tijdsgebrek

“Gezien het tijdsgebrek waarmee veel mensen kampen, duurt het individueel oefenprogramma dat de app aanbiedt nauwelijks vijftien minuten.” Sinds de beweegbank eind vorig jaar werd voorgesteld op een sportinnovatiecongres kreeg de organisatie al heel wat aanvragen binnen. Bedrijven, gemeentebesturen en scholen zijn geïnteresseerd.

Leuven zal na een evaluatie over enkele maanden beslissen over een eventuele uitbreiding. De beweegbank is een van de zeven projecten die de stad in het kader van de campagne Leuven een vitale stad subsidieert om meer mensen aan het sporten te krijgen.