Startup Festicup uit Haacht zocht en vond het gat in de festivalmarkt. Steven Van Herreweghe en Jozef Plevoets verkopen herbruikbare drankbekers die eruit zien als echte glazen. Daarmee willen ze de festivals duurzamer maken.

Steven Van Herreweghe (30) uit Haacht en Jozef Plevoets (28) uit Sint-Truiden timmeren sinds februari van dit jaar aan de weg. Thé Dansant, het dansfestival dat van mei tot september om de paar weken een andere locatie in België aandoet, was het proefproject.

Op de diverse terreinen van Thé Dansant werd volgens eigen berekeningen anderhalve ton plastic afval vermeden. “Onze herbruikbare bekers vervingen er zomaar eventjes 300.000 wegwerpbekers”, zeggen de initiatiefnemers.

In de buurlanden zijn al heel wat festivals overgeschakeld op herbruikbare drankbekers. In ons land komt dat maar traag op gang. Paradise City in Steenokkerzeel behoort tot de schaarse uitzonderingen. “Evenementen moeten duurzamer worden. Festivalgangers zouden zich bewust moeten worden van de afvalberg die ze met plastic wegwerpbekers doen ontstaan.”

De drankbekers lijken op echte glazen en zijn een pak veiliger. “Onze bekers gaan niet kapot en zijn voor honderd procent recycleerbaar.” Er zijn bekers voor verschillende soorten drank, van bier tot wijn. Inmiddels werden 50.000 exemplaren aan de man gebracht. Op festivals, maar ook in cafés op de Oude Markt in Leuven.