Naar aanleiding van Internationale Epilepsie Dag heeft start-up Epihunter maandag in Leuven een oplossing gelanceerd om verborgen epilepsieaanvallen te detecteren. Dat gebeurt met een app die verbonden is met een hoofdband die de hersenactiviteit registreert. Bij een aanval gaat het lampje van de smartphone branden.

Vijftien procent van de epileptici heeft te kampen met kortsluitingen in de hersenen die moeilijk op te merken zijn. Tim Buckinx, oprichter van Epihunte, maakt het mee met zijn zoon Daan. “Mensen rondom hem worden boos omdat ze denken dat hij aan het dagdromen is en niet luistert naar wat hem verteld wordt. Terwijl hij eigenlijk een epileptische aanval heeft.”

De start-up richt zich in de eerste fase op schoolkinderen tussen 6 en 12 jaar. “Omdat de aanvallen voor die groep kinderen voor de grootste noden zorgen”, zegt Buckinx. Voor de headset wordt materiaal gebruikt dat al op de markt is voor concentratie- en meditatietrainingen.

App

De app is van eigen makelij. Die wordt momenteel getest bij een tiental gezinnen in België en Nederland en is vanaf 1 september gratis beschikbaar. De geregistreerde data worden voor de ouders beschikbaar gesteld op een beveiligde website. Een jaarabonnement dat toegang geeft tot deze site kost 399 euro. “De registreerde data zullen zeer nuttig zijn in contacten met neurologen.”

Epihunter krijgt bij de start steun van imec.istart, start.it@KBC en Indiegogo, een van ’s wereld grootste crowdfundingplatformen. De Vlaamse Epilepsie Liga, academische ziekenhuizen in ons land en het Boston Children’s Hospital verlenen hun medewerking voor de wetenschappelijke validatie van het project.

Het bedrijf hoopt via crowdfunding en een bijkomende kapitaalronde 600.000 euro te verzamelen. Dat geld is nodig voor de verdere ontwikkeling van de app. Bedoeling is om het nieuwe product wereldwijd te verspreiden.