De stad Leuven organiseerde in samenwerking met Leuven MindGate voor het eerst Expatival. Dit nieuwe evenement in Leuven is een festival voor de naar schatting 10.000 expats in de stad. De buitenlandse werknemers konden er allerlei nuttige informatie krijgen en de Leuvense gemeenschap ontmoeten.

Met meer dan 150 nationaliteiten is Leuven een internationale stad. De universiteit met tientallen spin-offs en grote bedrijven als AB InBev en Imec zijn aantrekkelijk voor expats. Omdat een nieuwe thuis opbouwen in een ander land een grote uitdaging is voor de werknemers en hun gezin werd voor hen een gloednieuw festival georganiseerd.

Dat werd een groot succes: vorige zaterdag zakten zo’n 500 buitenlanders af naar Expatival 2017. Het werd een gezellig netwerkmoment met veel informatie over onder meer onderwijs, vrije tijd en werkgelegenheid. Ondertussen amuseerden de kinderen zich tijdens allerlei workshops.

“We willen dat iedereen zich thuis voelt in Leuven”, zegt schepen van Economie Mohamed Ridouani.Door de organisatie van dit event willen we een hechte en internationale gemeenschap uitbouwen. Dat die nood en interesse er zijn, bleek duidelijk uit de mooie opkomst.”

Op het Expatival werd ook de werking van het International House Leuven voorgesteld. Dat wordt de plaats waar toekomstige internationale medewerkers van Leuvense bedrijven alle informatie kunnen vinden die nodig is om te wonen en werken in Leuven.

Tegen 2020 wordt het Comeniusgebouw aan de Tiensevest hiervoor gerestaureerd en opengesteld. Ook de International School Leuven verhuist naar dat pand. Net zoals de kantoren van Leuven MindGate, het samenwerkingsplatform om van Leuven de internationale kennisregio in technologie, gezondheid en creativiteit te maken.

De website van International House Leuven wordt de komende jaren uitgebouwd tot een centrale online bron waar Leuvense expats terechtkunnen met al hun vragen.