Cozie, de start-up die werd opgericht in samenwerking met Engie, heeft Stallaerts overgenomen. Dat bedrijf uit Lennik is gespecialiseerd in verwarming, zonnepanelen en sanitair. Door de overname versterkt Cozie zijn positie in de markt van de diensten voor energie-efficiëntie.

Cozie wil tegen 2020 uitgroeien tot een toonaangevende Belgische speler in het aanbieden van oplossingen rond energie-efficiëntie en energie-optimalisatie voor particuliere woningen en appartementsgebouwen. Om die doelstelling te bereiken combineert Cozie de digitale dynamiek van de start-up met de technische competentie van ervaren installatiebedrijven zoals Stallaerts.

Dani en Rudi Stallaerts namen begin jaren tachtig het bedrijf in handen. Sinds het prille begin werd gekozen voor centrale verwarming met kwaliteitsvolle producten en met kennis van zaken. Stallaerts beschikt over een eigen montage en onderhoudsdienst met vijftien medewerkers. Het telt  4.500 klanten.

“We doen een beroep op de jarenlange expertise van Stallaerts”, zegt Bert Resseler, algemeen directeur bij Cozie. “Via het digitaliseren van onze processen zullen we de klant helemaal centraal kunnen zetten om zijn woning energie-efficiënter te maken.”

Cozie werkt samen met de Vlaamse onderzoeksinstelling EnergyVille. Samen ontwikkelden ze een digitale applicatie om energie-audits uit te voeren. De bijhorende app Homefit is van Leuvense makelij. Die gaat een stap verder dan vergelijkbare tools door persoonsgebonden data in het algoritme te betrekken. Zo ziet een bewoner zelfs zonder plaatsbezoek welke renovatiemogelijkheden het meest geschikt zijn voor zijn woning en hoeveel hij kan besparen.