Startup byFlow en het chocoladebedrijf Callebaut werken al anderhalf jaar aan een revolutionaire 3D-printer voor chocolade. ByFlow bouwt de hardware. Callebaut, dat vorig jaar de fabriek van Côte d’Or in Halle overnam, ontwikkelt mee de techniek die het mogelijk maakt om er echte Belgische chocolade mee te printen.

Samen gaan de bedrijven hun kennis delen met de scholieren van het chocoladeambacht. De 3D-printer gaat een rol spelen in de lessen voor de chocolatiers van de toekomst. Een chocoladeprinter kost nu nog 2.800 euro. Maar de verwachting is dat met de commercialisering van het toestel de prijs gevoelig zal zakken. De machine zal de chocolatier nooit volledig vervangen, maar biedt wel een grote meerwaarde.

Het apparaat is het gevolg van een unieke samenwerking tussen een starter die 3D-printers maakt en Callebaut dat gespecialiseerd is in de bereiding van chocolade. Scholen krijgen binnenkort de innovatie te zien tijdens hun bezoek aan het Chocolate Academy Centre van Callebaut in Wieze.

“De techniek van 3D-printing is een nieuwe stap in de meer dan honderd jaar oude traditionele verwerkingsmethodes van chocolade en betekent een geweldige boost voor de toekomst van het chocoladeambacht”, zegt Frederic Janssens, gourmet global brand manager bij Callebaut. “Het zijn de scholieren, de chocolatiers van morgen, die dat ambacht mee zullen vormen. Via onze exclusieve preview aan de scholen willen we hun creativiteit prikkelen.”

De jongste vijf jaar groeide de productie van de fabriek in Wieze met meer dan vijftien procent. Het Zwitserse bedrijf had nood aan extra capaciteit om aan de wereldwijde vraag naar Belgische chocolade te voldoen. Zo viel het oog op de fabriek van Côte d’Or in Halle, tot vorig jaar eigendom van Mondelez. Er zijn plannen om de fabriek in Wieze volledig notenvrij te maken en daarvoor enkele activiteiten te verhuizen naar Halle.