Het Leuvense bedrijf Beaufort ontwikkelde een nieuw drukverband voor vrouwen met borstkanker. De armkousen worden gedrukt in een modieuze uitvoering.

Veel vrouwen die borstkanker gehad hebben, krijgen daarna last van lymfoedeem. Dat uit zich in een dikke arm. Om de onvermijdelijke vochtophoping tegen te gaan moeten die vrouwen jarenlang en soms voor altijd een drukververband dragen.

De bestaande armkousen zijn efficiënt maar niet altijd even mooi. Met een modieus drukverband met prints, de gepimpte versie van de armkous, probeert het bedrijf Beaufort onaangename vragen of opmerkingen tegen te gaan.

“De armkousen zijn bedoeld voor vrouwen die een dikke arm aan het ontwikkelen zijn of die al ontwikkeld hebben”, zegt de zaakvoerster. “Ze dienen om te stabiliseren en zorgen ervoor dat ex-kankerpatiënten er niet langer door gestigmatiseerd worden.”

Schoonheid

Het idee ontstond vanuit de vaststelling dat de klassieke drukverbanden niet erg flatterend zijn. “Schoonheid is net zo belangrijk voor vrouwen van wie het lichaam veel littekens draagt. Het heeft een groot effect als ze zich goed voelen. Dat bereik je niet alleen door naar de psycholoog te gaan.”

Volgens Beaufort is het product het resultaat van een crossover tussen wetenschap, gezondheidzorg en creativiteit. Begin december komen de eerste gedrukte armkousen op de markt. Ze worden voorlopig niet terugbetaald door het ziekenfonds. Mannelijke ontwerpen zijn op komst.

“Mijn nieuwe kous is als een juweel”, getuigt een 45-jarige cliënte op de website. “Mensen vragen me niet langer hoe erg het met me is maar spreken me aan over de schoonheid op mijn arm. Het is lang geleden dat ik nog zo graag ben buitengekomen.”