Popstart, het initiatief van de stad Leuven dat betaalbare pop-upruimte voor starters wil creëren en tegelijk leegstand in de winkelstraten wil tegengaan, neemt een vliegende start. Drie nieuwe pop-ups openen de deuren in twee panden in de Diestsestraat en laten een nieuwe wind waaien in dat deel van de winkelstraat. Een van hen is ArtisanHub, een atelier en winkel voor ambachtsmensen. Herman Van Looveren en Dominique Stienlet zijn de bezielers van de startup.

“Met Popstart geven we zuurstof aan de creatieve economie en de innovatieve handel in de stad. Tevens gaan we winkelstraten aantrekkelijker maken door eigenaars aan te moedigen om hun leegstaande panden tijdelijk te verhuren aan een betaalbare prijs”, zegt schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V).

Popstart helpt creatieve starters met een sterk verhaal tijdelijk aan betaalbare ruimte “Via een online platform kunnen eigenaars hun ruimte aanbieden. Als ze dat aan interessante voorwaarden doen, moeten ze tijdelijk geen leegstandstaks betalen.

“Creatieve ondernemers moeten een nieuw idee of concept kunnen uittesten zonder al te grote risico’s”, zegt schepen van Economie Mohamed Ridouani (SP.A). “We ondersteunen starters ook met gratis advies, een uitgebreid netwerk van ondernemers en promotie via Popstart.”

De twee pop-uppanden in de Diestsestraat die de stad zelf verhuurt, hebben hun tijdelijke uitbaters gevonden. Op nummer 208 neemt ArtisanHub zijn intrek. Herman Van Looveren, een traditionele houtbewerker, en Dominique Stienlet van Maanpot Keramiek openen in het pand een pop-upatelier en -winkel. In afwachting van een definitieve en grotere locatie.

“We willen onder de ambachtsmensen een dynamiek doen ontstaan door ruimte te delen, elkaar te inspireren en ervaringen uit te wisselen”, zeggen Van Looveren en Stienlet. “Via de winkel en een webshop kunnen mensen onze producten kopen, rechtstreeks van de maker naar de gebruiker. Zo willen we op termijn samen met andere originele makers een echt belevingscentrum voor bezoekers opstarten.”