Bij het inspectiebedrijf Vinçotte in Vilvoorde zijn dinsdag de onderhandelingen gestart over het aangekondigde ontslag van 195 werknemers. De directie heeft de lopende cao’s effectief opgezegd en dat leidt tot veel wrevel bij de vakbonden. Die stellen lange onderhandelingen in het vooruitzicht.

Het gesprek beperkte zich eigenlijk tot het maken van organisatorische afspraken zoals het opstellen van een agenda. De ontslagen kaderen in het strategisch plan 2020 Vinçotte. De directie noemt dat een broodnodige modernisatie en oefening in efficiëntie, om de toekomst van het bedrijf te verzekeren.

De vakbonden eisten na de aankondiging onmiddellijk de intrekking van de ontslagen en organiseerden vorige week voor de hoofdzetel in Vilvoorde een manifestatie waaraan zo’n 500 werknemers deelnamen. Bij Vinçotte heerst al sociale onrust door een reeks eenzijdige beslissingen van de directie, zoals de reorganisatie Vinçotte 3.0 die inmiddels werd opgestart.

Bij de herstructurering is het ook nog steeds onduidelijk in welke diensten de ontslagen zullen vallen. vakbondssecretaris Jan Meeuwens (BBTK) verwacht dat de directie zich wil ontdoen van werknemers die te duur of te vaak afwezig zijn of niet het juiste profiel hebben. Hij verwijst hierbij naar het feit dat het bedrijf ondanks de herstructurering toch heel wat nieuwe mensen wil aanwerven.

De onderhandelingen worden voortgezet op 1 juni.