Start it Fund voor startende ondernemingen

KBC STARTERSKBC Securities lanceert het KBC Start it Fund. Dat is een Venture Capital fonds waaruit starters uit Start it @kbc kapitaal kunnen ophalen om hun verdere groei te ondersteunen.

Het fonds zal aanvankelijk tien miljoen euro bevatten, ter beschikking gesteld door KBC en beheerd door KBC Securities. Het fonds zal dus niet door particulieren gevoed worden. De starters kunnen kapitaal verwerven van 50.000 en 1,5 miljoen euro.Met dit fonds vervolledigt KBC de financieringsketen voor startende ondernemingen. Met de lancering van het fonds bewijst KBC eens te meer dat ze het meent met starters en bevestigt met deze initiatieven haar maatschappelijke rol door ondernemerschap en innovatie te stimuleren.

Twee jaar geleden lanceerde KBC samen met een aantal partners, een “early stage incubator”, die starters niet alleen onderdak biedt, maar ook ondersteunt en adviseert zodat ze hun activiteit duurzaam kunnen laten groeien. Start it @kbc heeft onder meer in Leuven een filiaal.

De verschillende filialen van Start it @kbc bieden intussen onderdak aan 227 startups (596 personen) op vijf locaties, het opzet is zo uitgegroeid tot de grootste incubator van het land.

De formule blijkt een succes want verschillende starters hebben al prijzen gewonnen. Zo eindigde Neoscores vorig jaar tweede in de Start up Nations conference in Mexico en kaapte Turbulent dit jaar de prijs weg van beste Startup ter wereld. Turbulent is een bedrijf dat stroom opwekt uit kleine stromingen in rivieren. Elegnano kaapte ondertussen de prijs weg van beste startup van Vlaanderen (UNIZO).

“KBC wil meer doen voor de starters dan advies en onderdak bieden”, zegt Johan Thijs, CEO KBC Groep. “Als bankverzekeraar en expert in financieringen is KBC ideaal geplaatst om ondernemingen in het algemeen en starters in het bijzonder, financieel te steunen en te begeleiden.”

Een jaar geleden ontwikkelde Bolero als eerste financiële instelling ter wereld, een crowdfundingplatform. Met dit platform kunnen investeerders een stukje risicokapitaal investeren in startende ondernemingen zodat die starters in een vroeg stadium aan financiering geraken via een alternatieve weg. Inmiddels geraakten al vijf ondernemingen via dit platform aan kapitaal.

Door haar geprivilegieerde plaats, te midden van de starters, merkte KBC dat er nog een schakel ontbrak in de financieringsketen van een onderneming. Voor starters die al wat verder staan, had KBC tot nog toe geen pasklaar antwoord. Daarom start KBC met het Start it fund, een Venture Capital fund voor starters die behoefte hebben aan meer fundamentele financiering. Met het Venture Capital fonds wordt de zogenaamde equity gap overbrugd.

Het KBC Start it Fund zal beheerd worden door KBC Securities en richt zich exclusief tot starters uit het Start it@kbc-programma. Ze kunnen kapitaal opvragen schommelend tussen 50.000 en 1,5 miljoen euro. Alle aanvragen worden geanalyseerd en geëvalueerd door een investment committee bestaande uit leden van KBC Securities en KBC Groep.

“KBC is sinds jaar en dag de bank-verzekeraar voor ondernemers”, zegt Thijs. “Een plaats die ze heeft verdiend door erg nauw samen te werken en te groeien met de lokale ondernemers. KBC is verankerd in de lokale economie en kent de ondernemersmarkt door en door en is daardoor ideaal gepositioneerd om de noden en behoeften van ondernemingen te detecteren en oplossingen te bieden.”