Standbeeld van Merckx staat definitief op sokkel van Bovin

Sokkel Merckx2Het verliep niet zonder slag of stoot maar zaterdag 17 oktober 2015 gaat de geschiedenis in als de dag waarop Eddy Merckx een standbeeld kreeg in zijn geboortedorp Meensel-Kiezegem. Het was de Kannibaal zelf die het mocht onthullen op een locatie tegenover zijn geboortehuis. Het beeld staat definitief te pronken op de sokkel van Bovin Beton & Natuursteen uit Kortenaken.

In de aanloop naar de heuglijke gebeurtenis was het vooral zoeken naar de geschikte locatie in Meensel-Kiezegem, deelgemeente van Tielt-Winge waar Eddy Merkcx op 17 juni 1945 het levenslicht zag. Het werd uiteindelijk een stuk grond tegenover zijn geboortehuis in de Tieltsestraat. Het gemeentebestuur van Tielt-Winge verwierf van de nieuwe eigenaar van Huis Pypen een recht van opstal voor de lap grond gedurende vijftig jaar.

Verschillende mensen trokken aan de kar om dit allemaal mogelijk te maken. Een groep enthousiaste wielerfanaten nam het initiatief, zocht sponsors en zamelde geld in. Het comité 525, een verwijzing naar het aantal overwinningen van Merckx, schonk het beeld aan het gemeentebestuur. De artistieke prestatie staat op naam van Luc De Blick, kunstenaar uit Glabbeek.

Voor de sokkel tekende Bovin Beton & Natuursteen uit Kortenaken. Deze onderneming maakt de Hagelandse cirkel rond. “De sokkel is vervaardigd uit Belgische blauwe hardsteen”, zegt Ronny Wolfs, salesmanager van Bovin. “Wij sponsorden en plaatsten ook de klinkerwerken.”

Wolfs was een van de 250 aanwezigen tijdens de plechtige onthulling. “Het was een groot feest. De hele familie van Eddy was present.” Drie generaties medecoureurs volgden de feestelijkheden: Jos De Schoenmaecker, Fons De Wolf en Dylan Teuns. Teuns (23), geboren in Diest en woonachtig in Halen, is het grootste Belgische klimtalent sinds jaar en dag.