Staking bij Ecowerf wellicht voorbij

ecowerfWoensdagavond bereikten de directie van EcoWerf en de vakbonden een akkoord over het sociaal conflict dat eerder op de dag leidde tot een spontane staking. Daardoor werden bepaalde afvalfracties niet opgehaald in Begijnendijk , Bertem, Glabbeek, Huldenberg, Kortenaken, Linter, Tienen, Wijgmaal, Wilsele en Zoutleeuw.

Volgens het ACV heerste bij het personeel al langer ontevredenheid over enkele aanslepende problemen, onder meer met de douches. Dat de ophaalrondes de jongste tijd werden verzwaard, was de spreekwoordelijke druppel waardoor de laders en chauffeurs van Ecowerf woensdagochtend het werk neerlegden. Die verzwaring kwam er omdat Ecowzrf nu ook het afval ophaalt in Tienen en Herent en Landen.

Vakbonden en directie gingen woensdag meteen rond de tafel zitten. Ze bereikten in de vooravond een akkoord dat donderdagochtend (21 mei nvdr) aan het personeel wordt voorgelegd. In het akkoord is afgesproken dat bij het Diftar-systeem een lader dagelijks vijfhonderd containers moet verwerken met in de huidige situatie een marge tot zeshonderd. Normaal moet een ophaalronde om 14.40 uur klaar zijn, al wordt ook daar een marge ingebouwd, tot 18 uur. Nog in juni zouden de extra ophaalwagens en personeel er moeten zijn. Nog dit jaar worden de sanitaire installaties vernieuwd. Verwacht wordt dat vanaf donderdag alles weer normaal verloopt.