Slechts acht procent van de Vlaamse kmo’s biedt sportmogelijkheden op het werk. De Vlaamse overheid lanceert een campagne om werknemers meer te doen bewegen en sporten. Sport op het werk krijgt de steun van werkgeversorganisaties en geeft advies aan bedrijven.

Zo’n 63 procent van de Vlaamse werknemers sport te weinig. Erger: meer dan de helft kampt met overgewicht. Vlaanderen wil de werknemer meer aan het sporten krijgen en lanceert daarvoor de campagne Sport op het werk.

We gaan er met z’n allen vanuit dat sporten in de vrije tijd moet gebeuren, maar het kan ook binnen het werk, vindt de Vlaamse overheid. “Het is gezond, mensen ontmoeten elkaar op een andere manier en gezonde werknemers stralen positief af op het bedrijf”, zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA).

Werknemers én werkgevers kunnen online een sport- en beweegscan invullen. “Daarmee krijgt de werkgever een mooi beeld van zijn populatie”, stelt Philippe Paquay, administrateur-generaal van Sport Vlaanderen. “We gaan werkgevers promotiemateriaal aanreiken en hen wijzen op sportmogelijkheden in de buurt. We bepleiten voorts fitometers op het bedrijf.”

De actie krijgt de steun van de VDAB en ondernemersorganisaties Unizo, Voka en NSZ. Er werd een charter ondertekend over sensibilisering, ondersteuning en rapportage. Sport Vlaanderen heeft in elke provincie een zevental medewerkers die de bemiddelingsrol met bedrijven in hun takenpakket meekrijgen. Per provincie moeten in het startjaar 150 bedrijven bereikt worden.