In Vlaams-Brabant starten dinsdag net als elders de solden. Die moeten voor de zelfstandige modewinkels het slechte najaar van 2016 doen vergeten. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), dat een rondvraag deed bij 533 leden, werd gemiddeld vier procent minder omzet gerealiseerd dan in dezelfde periode een jaar eerder.

En ook toen ging het al slecht, met zeven procent omzetverlies in een jaar tijd. Mode Unie spreekt van een daling met vijf procent tegenover dezelfde periode een jaar voordien. Eerst was het weer de spelbreker, met uitzonderlijk zachte maanden september en oktober. Winterartikelen gingen amper over de toonbank.

Maar het NSZ verwijst ook naar een aantal grote herstructureringen, zoals bij Caterpillar en ING, waardoor de Belg blijkbaar zijn geld op zak houdt. De koopjes die op 3 januari starten, moeten normaal een deel van de omzet goedmaken. Maar amper een derde (35 procent) van de ondervraagde handelaars verwacht betere zaken te doen dan een jaar eerder.

Nog iets meer modewinkeliers (38 procent) verwachten zelfs slechtere solden dan vorig jaar. NSZ heeft het over een negatieve spiraal voor de sector. De sectorfederatie raadt de zelfstandige modewinkels aan om te investeren in een online winkel en te verrassen met expertise, een uniek aanbod en evenementen.