msmetrix_report_visualDe Leuvense onderneming icometrix deed een serieuze stap voorwaarts in de wereldwijde commercialisering van MSmetrix, haar eerste product. Het bedrijf tekende een samenwerkingsovereenkomst met farmareus Novartis uit Vilvoorde. MSmetrix is een softwaretoepassing voor MS-patiënten die een individuele diagnose in klinische praktijk brengt. “Artsen in Brazilië vonden al de weg naar onze rapporten”, zegt marketingmanager Anke Maertens.

Er heerst een hoerastemming bij het centrum voor diagnostische beeldvorming icometrix in Leuven. Het bedrijf is deze week present in Barcelona op het wereldcongres over multiple sclerose (MS), de aandoening van het centrale zenuwstelsel die in ons land 10.000 mensen treft. Net op een moment dat het met geneesmiddelenproducent Novartis Pharma AG een belangrijke partner gevonden heeft voor de uitrol van het softwareproduct MSmetrix.

In het standaardzorgpad voor MS-patiënten bekijkt de neuroloog de symptomen op basis van een jaarlijks radiologisch MRI-rapport en beslist dan welke medicatie hij toedient. “Dat rapport is kwalitatief subjectief en eigenlijk niet voldoende”, zegt Maertens. “We hebben MSmetrix ontwikkeld om de twee belangrijkste eigenschappen van MS te meten en te kwantificeren: het hersenvolume en de letsels.”

“De gebruiker kan online radiologische MRI-scans uploaden die wij dan in een pdf-rapport gieten. De visualisatie onder de vorm van een foto is een service voor neurologen. Artsen zijn al jaren vragende partij: door deze info, die je met het blote oog niet uit een MRI-scan kan halen, gaan ze anders naar de patiënt kijken. En vooral: ze kunnen hun opties voor medicatie (her)bekijken.”

Door een recente goedkeuring kan het product van icometrix in een klinische praktijk gebruikt worden. “De bevindingen en metingen raken nu tot bij de patiënt. Wij bieden een extra stukje van de puzzel om tot een volledig beeld van de status van de ziekte te komen. We zorgen dus voor een persoonlijke follow-up. Voor de patiënt is er de opluchting als de verklaring van zijn ziekte duidelijk wordt.”

De diensten van icometrix voor de patiënt en de ziekenhuizen moeten uiteraard betaald worden. “Er is veel interesse van farmaceutische bedrijven, onder meer voor de ontwikkeling van de juiste medicatie.”