Icometrix mag zijn software inzetten voor de diagnose van dementie. Het Leuvense bedrijf heeft de toelating gekregen van de bevoegde Europese (CE) en Amerikaanse autoriteiten (FDA).

De metingen die Icometrix ontwikkelde voor patiënten met multiple sclerose worden al enige tijd wereldwijd gebruikt. Nu mag het Leuvense bedrijf zijn diagnosesoftware ook voor patiënten met dementie commercialiseren. “We onderhandelen al met een groot aantal ziekenhuizen”, zegt ceo Wim Van Hecke.

Icometrix maakt software voor de analyse van hersenscans. Ook voor de diagnose van dementie wordt een MRI-scan van de hersenen genomen. Bepaalde delen van de hersenen die gerelateerd zijn met cognitieve processen en het geheugen krimpen bij deze patiënten sneller dan bij meer gezonde leeftijdsgenoten.

Hersenen

Het is zeer moeilijk om het krimpen van specifieke delen van de hersenen met het blote oog waar te nemen. Net daarom ontwikkelde Icometrix een softwareprogramma dat op artificiële intelligentie gebaseerd is. Het analyseert de resultaten van deze hersenscans en geeft aan welke delen van de hersenen mogelijk aangetast zijn.

In een mededeling van het bedrijf stelt hoogleraar neurologie Sebastiaan Engelborghs dat het resultaat van deze metingen ongetwijfeld zal helpen om een tijdige en juiste diagnose te stellen bij patiënten met dementie.

Icometrix hoopt op een even groot succes als de metingen die het ontwikkelde voor patiënten met MS. “We merken dat de resultaten artsen helpen bij de keuze van behandeling van deze patiënten. We zijn verheugd dat we dit nu ook kunnen aanbieden voor dokters die patiënten met dementie behandelen”, stelt Van Hecke.