Bij lampenfabrikant Sylvania in Tienen heeft 92 procent van de werknemers donderdag het voorstel voor een sociaal akkoord goedgekeurd. Dat volgde op de beslissing van de directie om de productie stop te zetten. Daardoor gaan 170 van de 200 jobs verloren.

Shanghai Feilo Acoustic nam begin 2016 Sylvania over. De Chinese verlichtingsfabrikant besliste eind vorig jaar om de productie stop te zetten en te verplaatsen naar andere vestigingen in China en Oost-Europa. Een ingreep die ingegeven werd door de aanhoudende grote verliezen en het feit dat de producten niet konden concurreren met Chinese prijzen.

Tijdens de informatie- en consultatiefase over een collectief ontslag konden de vakbonden de directie niet overtuigen om de fabriek nog een kans te geven. De stopzetting van de productie is gepland op 30 april van dit jaar.

Van de 200 werknemers in Tienen kunnen er nog een dertig aan de slag blijven in ondersteunende diensten zoals boekhouding, r&d en it. Voor hen is werkzekerheid bedongen gedurende minstens 3 jaar.

De directie gaat de swt-regeling aanvragen vanaf de leeftijd van 56 jaar. Als dat toegekend wordt, komt bijna een derde van de werknemers daarvoor in aanmerking. Naast de wettelijke sluitings- en verbrekingsvergoeding werden ook vertrekpremies afgesproken.