Snellaadpunt van Tesla aan Van der Valk Hotel in Machelen

supercharger teslaVlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) heeft donderdag aan het Van der Valk Hotel Diegem in Machelen een nieuw snellaadstation van de Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla ingehuldigd. Het gaat om het vierde superlaadpunt in België. De elektrische Tesla Model S en Model X kunnen er in twintig minuten voor de helft en in veertig minuten voor tachtig procent opgeladen worden.

Het nieuwe snellaadpunt aan het Van der Valk Hotel is een van de ondertussen meer dan 240 snellaadlocaties van Tesla in Europa. In België zijn dergelijke superchargers al in gebruik in Aartselaar, Nijvel en Gent. Tesla maakt zich sterk dat door het netwerk van superlaadpunten in Europa het voor klanten mogelijk is om met hun elektrische auto moeiteloos vanuit het noorden naar het zuiden van Europa te rijden.

“Een meer duurzame toekomst is er een met milieuvriendelijke wagens met minder uitstoot. Elektrische wagens maken ons ook minder afhankelijk van het buitenland”, zei Tommelein. “De cijfers voor fijn stof zijn in Vlaanderen alarmerend hoog. Het verkeer is niet de enige, maar wel de belangrijkste bron van fijn stof in de lucht. Elektrische wagens bieden daarvoor een oplossing. En daarnaast kunnen ze ook een rol spelen om pieken en dalen in de energieproductie door zonnepanelen en windmolens op te vangen. Dat kan via een systeem waarbij de autobatterij stroom levert aan het net.”

Dit jaar werden al een kleine 400 nieuwe Tesla’s ingeschreven in België. De minister streeft naar 60.000 elektrische wagens en 5.000 extra publieke laadpunten (7.400 in totaal) tegen 2020. Volgens Tommelein blijven er drie grote obstakels voor de consument: kostprijs, actieradius en laadinfrastructuur.