Snecma verbiedt Pokémon op de werkvloer

snecmaSnecma verbiedt Pokémon Go op de werkvloer. Het bedrijf in Zaventem is daarmee de eerste onderneming om zo’n verbod in te voeren. “Veel te risicovol”, zegt de werkgever. Snecma onderhoudt en herstelt vliegtuigmotoren. Inbreuken kosten de werknemers een verwittiging tot zelfs ontslag.

“Beste medewerkers, door zijn aard is het spel Pokémon Go erg risicovol en dit zowel op het vlak van de individuele veiligheid als op het vlak van de luchtvaartveiligheid en de beveiliging van onze installaties. Wij hebben beslist om dit spel te verbieden op de terreinen en in de gebouwen van Snecma Services Brussels.”

Dit bericht vonden de 250 werknemers in hun mailbox. Het is de directie menens: wie betrapt wordt, krijgt een verwittiging. Het onderhouden en herstellen van vliegtuigmotoren vergt opperste concentratie. Daar past Pokémon niet in. De directie neemt de maatregel “om preventieve redenen” en niet als gevolg van een incident. “We wachten niet tot het eerste ongeval op de werkvloer gebeurt”, zegt hr-directeur Bart Wauters.

Het verbod is niet onwettig. Het staat een bedrijf vrij om intern dergelijke regels op te leggen. Veel ondernemingen leggen het gebruik van sociale media aan banden. Facebook, Twitter en andere onzin: allemaal goed en wel maar niet aan de desk en alleen tijdens de koffiepauze.

Unizo verwacht dat bedrijven specifieke regels over hypes als Pokémon in hun arbeidsreglement gaan opnemen. In navolging dus van de sociale media. Ontslag is niet uitgesloten. Dan moet de werknemer wel (minstens) tweemaal zondigen.