Projectontwikkelaar ViRiX verbouwt in de Sluisstraat in Leuven een voormalige smidse van Stella Artois tot een overdekte voedingsmarkt. Het project dat dinsdag voorgesteld werd, maakt deel uit van de bouw van DijleDelta. Deze door ViRiX te realiseren nieuwe stadswijk is een investering van 140 miljoen euro.

In de smidse voerde Stella Artois in een ver verleden allerlei smeedwerk uit, zoals hoefijzers voor paarden. ViRiX renoveerde het gebouw en plant op het gelijkvloers een foodcourt of overdekte markt voor voeding van hoge kwaliteit.

“We wilden hier absoluut een bestemming realiseren die een blijvende meerwaarde voor de bewoners en Leuvense middenstand betekent. Dat ontbreekt in Leuven”, zegt Dimitri Haenen. Hij verwijst naar gelijkaardige voorbeelden in andere steden, zoals Mercado en Brouwerij De Koninck in Antwerpen.

Er werden al contracten gesloten met een slager, een bakker en een koffiebar. Op de eerste verdieping komen andere handelszaken zoals een yogacenter en kapsalon. Het gebouw opent in november dit jaar.

Van de nieuwe stadswijk DijleDelta tussen de Vaartstraat, de Vaartkom, de Mechelsestraat en het Klein Begijnhof werden tot dusver al Residentie 94 (256 studentenkamers), Zeelandt (kantoren) en Eiland & Feestzaal (tachtig appartementen) gerealiseerd.

Aan de Mechelsestraat wordt De Horenblazer (dertig appartementen) gebouwd, die begin 2018 klaar moet zijn. Eind 2017 zal verderop in de Sluisstraat de bouw starten van Parkzicht (35 appartementen). Tegenover de Smidse is de woonwijk Bottelarij’gepland, met 56 eengezinswoningen en 39 appartementen.

De voormalige stokerij van Artois wordt verbouwd tot ruimte voor bedrijven. Langs de zuidelijke kant van de Vaartkom worden nog meer appartementen en handelszaken gepland.