Paul HeggeEr werd woensdag internationaal met veel onbegrip gereageerd op de gigantische problemen op de luchthaven van Zaventem. De problemen ontstonden even na half tien woensdagochtend na een stroompanne bij luchtverkeersleider Belgocontrol. Wat de precieze oorzaak was en waarom de problemen zo lang aansleepten, is nog niet duidelijk. Het Airline Operators Committee zal moeten uitmaken hoeveel de sluiting van het luchtruim uiteindelijk heeft gekost. Het is nog maar de vraag of vliegmaatschappijen met schadeclaims zullen komen.

Paul Hegge, algemeen directeur van Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde hoopte dat de problemen bij Belgocontrol snel opgelost worden. Hij hoopt ook dat dergelijke problemen voortaan niet meer gebeuren. “De toegevoegde waarde van de luchthaven bedraagt volgens de Nationale Bank van België tien miljoen euro per dag”, zegt Hegge. “Voor deze panne wordt de schade geraamd op vijf miljoen euro. Aangezien de totale omzet van de luchthaven ongeveer honderd miljoen euro per dag is, kan het omzetverlies van deze panne oplopen tot vijftig miljoen euro. Een deel daarvan kan gerecupereerd worden door vluchten die later vertrekken, maar het grootste deel is wellicht verloren. We hopen dat men snel een oplossing vindt en dat dergelijke problemen nooit meer voorkomen in de toekomst.”

Woensdagnamiddag werden de vluchten stilaan hervat, het zal nog een hele tijd duren eer de volledige schade bekend is. Ook donderdag zal de impact van de verstoring nog voelbaar zijn.