Slechts 22 procent van de Vlaamse kleine en middelgrote ondernemingen doet  momenteel aan export. Dat blijkt uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Volgens de ondernemersorganisatie geniet Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen, maar weinig bekendheid.

Kmo’s die exporteren, doen dat in eerste instantie naar de directe buurlanden: Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittanië. Het zijn vooral bedrijven uit de sectoren handel, bouw en industrie en productie.

De kleine en middelgrote ondernemingen die niet exporteren, verwijzen in de eerste plaats naar de ongeschiktheid van hun producten en diensten vooruitvoer. Voorts vinden ze hun eigen activiteit te kleinschalig. En ook vrezen ze het exportproces, wegens te complex en te risicovol.

Om de complexiteit en het risico op te vangen kunnen de hulp inroepen van Flanders Investment & Trade. Het FIT geeft onder meer advies en verleent subsidies. Maar slechts een kmo op vier (26 procent) blijkt deze instelling te kennen. Meestal gaat het dan nog om die kmo’s die nu al aan export doen.