Skilpod strijkt neer in Vlaams-Brabant

skilpodSkilpod deed woensdag de intrede in Vlaams-Brabant. Meer bepaald in Elewijt, waar de eerste woning van dit nieuwe type werd rechtgetrokken. Skilpod is synoniem voor een kleinschalige, energiezuinige en vooral heel betaalbare woning. De eerste bewoners in de deelgemeente van Zemst betalen een maandelijkse huurprijs van slechts 200 euro. Goedkoper dan een studentenkamer.

Skilpod is afgeleid van skilpad, Zuid-Afrikaans voor de schildpad die zijn huis steeds met zich meedraagt. Het Engelse skill verwijst naar de kwaliteit en de verschillende toepassingen, van zorg en werk tot wonen. Pod staat voor een verplaatsbare eenheid.

De provincie Vlaams-Brabant zag wel iets in het procedé en nam een groepje regionale architecten onder de arm. “Meer en meer mensen houden na het betalen van hun woonkosten te weinig middelen over om fatsoenlijk te leven. Een betaalbare energiezuinige woning is het antwoord”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. “We kiezen voor huizen met een rationeel ruimtegebruik die betaalbaar en klimaatvriendelijk zijn.”

De gemeente Zemst bestelde als eerste zo’n woning. Die werd woensdag geplaatst op een vrijgekomen perceel op de voormalige camping Felix Cottage aan de Elzenstraat in Elewijt. De verschillende bouwelementen werden afgeladen, samengevoegd en afgewerkt tot een volwaardige kleinschalige woning.

Dit is de eerste van tien kijkwoningen in Elewijt. In samenspraak met de eigenaars van de gronden zijn ze in eerste instantie bedoeld voor campingbewoners die permanent wonen in chalets die in slechte staat verkeren. Als de zogenaamde toonwijk gerealiseerd is, start de provincie met een gelijkaardig project in Huldenberg.