De Nederlandstalige rechtbank van koophandel in Brussel heeft de eis van de eigenaar van een voertuig van het merk Audi tegen zijn garage afgewezen. Sjoemelsoftware is geen gebrek, oordeelde de rechtbank. Garage Heremans, een VW- en Audi-dealer in Dilbeek, moet de auto niet terugbetalen.

De eigenaar, een milieuadvocaat uit Aalst, werd in 2015 door de invoerder in kennis gesteld dat in zijn voertuig Audi A5 onregelmatige software was geïnstalleerd. Die moest de stikstofuitstoot in een testfase binnen de toegelaten hoeveelheid beperken.

De auto, aangekocht in 2013, werd door de invoerder en de garage teruggeroepen om de software te regulariseren. De eigenaar wenste daar niet op in te gaan en vorderde de ontbinding van de verkoop en de terugbetaling van de verkoopprijs.

De rechtbank oordeelde nu dat de aanwezigheid van onregelmatige software geen verborgen gebrek is in de zin van de wet. Die software heeft de eigenaar immers niet verhinderd het voertuig te gebruiken waarvoor het was bestemd en was ook herstelbaar.