Een patisserie op de Koning Albertlaan in Kessel-Lo (Leuven) heeft een sjoemelaar over de vloer gekregen. De kerel betaalde zijn aankopen met een vals briefje van 100 euro. 

Een onbekende die een kleinigheid kocht bij een patisserie op de Koning Albertlaan, heeft zijn waar betaald met een vals briefje van 100 euro. Controle van het biljet bracht de fraude aan het licht. De onbekende hierop aanspreken was evenwel niet meer mogelijk omdat hij intussen de zaak had verlaten.

Wapenen

De politie werd er bijgehaald en er is een proces-verbaal opgesteld. “De valse briefjes van 100 euro doken vooral in de beginperiode van de euro op”, vertelt woordvoerder Nicolas Del Piero van de Leuvense politie. “Toen hebben de handelaars zich tegen het gesjoemel gewapend door bijvoorbeeld de briefjes niet meer te aanvaarden.” Daarop schakelden de fraudeurs over op de productie en uitgifte van valse briefjes van 50 euro.

Frauduleuze reeks biljetten

Opvallend is dat de valse briefjes van 100 euro tot een bepaalde bij de politie bekende reeks biljetten behoort. “Onderzoek heeft met de jaren uitgewezen dat diezelfde reeks in binnen-en buitenland wordt uitgegeven”, aldus nog Del Piero. De politie vraagt handelaars alert te zijn.