De Vlaamse regering heeft een positief advies gegeven op de vraag van de stad Leuven om erkend te worden als toeristisch centrum. Het is nu aan de federale minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om te beslissen over de aanvraag voor zo’n statuut. Daarmee krijgen handelaars meer afwijkingen op de wekelijkse rustdag.

Het Leuvense stadsbestuur had het statuut van toeristisch centrum aangevraagd op vraag van Liefst Leuven. De handelaarsvereniging wil elke eerste zondag van de maand een afwijking bekomen.

De deur voor meer flexibiliteit bij openingsdagen van winkels in het stadscentrum staat hiermee op een kier. Momenteel is het aantal zondagsopeningen beperkt tot vijftien per jaar. Als de federale overheid het statuut toekent, loopt dat op tot veertig. Veertig zondagen per jaar shoppen naar hartenlust. De openingsuren zouden beperkt blijven van 13 tot 18 uur.

“We willen hiermee de Leuvense handelaars meer overlevingskansen bieden in hun concurrentiestrijd met e-commerce”, stelt Erik Vanderheiden (CD&V), de Leuvense schepen voor Middenstand.